[gtranslate]
[gtranslate]

Waarom Zou Je Oesters Moeten Eten

Smaakvol zien deze zeewezens er niet uit. Twee gerimpelde schelpen tegen elkaar aangedrukt en als je ze dan uiteindelijk open weet te krijgen zit er een ‘waterige’, zoute drab in, die je dan vervolgens naar binnen moet slurpen. Klinkt eigenlijk alles behalve lekker.. Maar er zitten ontzettend veel voordelen aan oesters. Ze behoren namelijk tot de meest voedzame producten ter wereld. Zo zitten er bijvoorbeeld 12 vitaminen en 19 aminozuren in. Ze hebben een positieve invloed op je immuunsysteem, houden de geest helder en zijn goed voor het geheugen. Dat zijn toch genoeg redenen om een keer een oester te proeven! Neem bijvoorbeeld Bio Creuses. Het zuivere water van de Oosterschelde zorgt voor een heerlijke zilte smaak. Maar buiten de kaart om hebben wij ook oesters van het seizoen. Dit kan variëren van een Gillardeau of een Zeeuwse Platte. Nieuwsgierig naar de smaak? Bij de Kop van de Haven hebben we ze niet alleen zo uit de schelp maar bijvoorbeeld ook van de barbecue. En…er zijn 7 leuke feiten over de oesters, lees maar :-).

7 Leuke feiten over oesters

1. Oesters hebben niet 1 maar 2 levens 

Als je aan oesters denkt zie je meteen onbeweegbare schelpen voor je, maar ze beginnen toch echt als zwemmende wezens. Twaalf uur na de geboorte worden de schelpen gevormd door calcium uit het water te onttrekken. Na drie weken worden de schelpen zo zwaar dat ze naar de bodem zakken en dan gaan ze zich  settelen.

2. Oesters zijn gek op voortplanten

De schattige kleine baby oesters kunnen zich helaas niet verdedigen en vormen een makkelijke maaltijd voor de andere zeemonsters. Om het voortbestaan te verzekeren worden er enorme hoeveelheden sperma een eitjes in het water geloosd. Vrouwtjes produceren ieder seizoen wel 50-100 miljoen eitjes, het sperma van de mannetjes is ontelbaar en de aantallen liggen in de tientallen miljarden. You go guys!

3. Oesters veranderen meerdere malen per leven van geslacht

Geloof het of niet maar bijna alle oesters beginnen hun leven als mannetje. Als ze groter worden veranderen ze vaak naar een vrouwtje. Soms zijn ze zelfs tegelijkertijd een mannetje en vrouwtje. Gek he?!

4. Oesterkwekerijen zijn erg duurzaam

Omdat oesters het water filteren als voeding hebben ze niks extra’s nodig. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zalmkwekerijen.  Je hoeft niets extra’s te doen, enkel een structuur te plaatsen waar de oesters zich aan kunnen hechten. De impact van het kweken van oesters is zeer minimaal en waarschijnlijk zelfs positief voor het zeeleven.

5. Oesters creëren hun eigen ecosysteem

Oesters verbinden zich het liefste met andere oesters en vormen riffen waar ook andere dieren gaan wonen. Duizenden soorten vis en ongewervelden zijn hiervan afhankelijk. In slechts een aantal weken tijd gaat de biodiversiteit omhoog als er een oesterbank ontstaat.

6. Oesters filteren zelfs water

Een groot voordeel van een oesterbank is dat de waterkwaliteit enorm verbetert. Omdat oesters geen vinnen hebben en zich dus niet kunnen bewegen eten ze alles wat voorbij komt drijven. De goede stoffen voeden de oester, en de slechte stoffen worden in een slijmlaag uitgestoten. De slijmlaag heet pseudofaeces en speelt een belangrijk rol bij het verwijderen van vuil en plankton uit het water. Wat zeer positief is!

8. En last but not least; de parelmoer witte parels

De meest bekende buitengewone eigenschap van oesters is de productie van parels. Een parel bestaat uit parelmoer; dit is voornamelijk koolzure kalk (in de vorm van aragoniet) en organische hoornstof. De sierwaarde van een parel hangt af van 7 factoren; de glans, de kleur, de vorm, de grootte, de symmetrie, de perfectie en de structuur van het parelmoer, waarbij de glans of luster het belangrijkste is. Daarom kan een kleine parel zelfs meer waard zijn dan een grote parel.

Wil je deze ‘parel’ ook ontdekken?

Bekijk onze menukaart en reserveer een plekje om oesters te komen slurpen!

Vind je dit een leuke blogpost? Delen wordt gewaardeerd. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Kop van de Haven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Share

Popular Posts