[gtranslate]
[gtranslate]

Scheermessen eten; je hoeft er niet voor naar Spanje of Portugal

Eet je graag seafood als je op vakantie in Spanje of Portugal bent? Grote kans dat de scheermessen en andere schaal-en schelpdieren uit onze Noordzee komen. Loom wandelend (want bloedheet!) loop je aan het eind van een stranddag door het kustplaatsje onder de Zuid-Europese zon. Je ziet de vissersbootjes liggen. Je ruikt de zilte lucht. Je hebt trek in een heerlijk koel glas wijn. Met daarbij: de parels uit de zee. Ingrediënten voor het ultieme vakantiegevoel.

Maar hé, die ingrediënten hebben we hier ook nu het al een paar dagen tropisch warm is! Waar de Spanjaarden en Portugezen de zon hebben en wij de scheermessen is het nu 1 + 1 = 2! Tel daar de kust en de koele wijnen bij op en het plaatje is compleet. We genieten in eigen land van het lome vakantiegevoel.

Delicatesse


Scheermessen noemen we ook wel Mesheften. Ze zijn in welk land dan ook een ware delicatesse. Het vlees is wit en de smaak is zacht en ze hebben een licht zilt accent. Ze worden kort gebakken of gekookt om taaiheid te voorkomen. De Zuid-Europeanen bereiden ze ook vaak op de barbeque. Een trend die nu naar Nederland overwaait.

Hoe bereid je scheermessen op de bbq?

  • Spoel de schelpen schoon en dep ze droog met keukenpapier
  • Verhit de bbq tot heet
  • Doe de scheermessen in een schaal en doe er wat olie en zout en peper bij
  • Hussel de schelpen door elkaar
  • Rooster ze 1-2 minuten tot de schelpen open gaan

 

Oorsprong van de scheermessen

Vanuit Canada is de Ensis directus in onze zeewateren terecht gekomen. Deze Amerikaanse zwaardschede kan een lengte van 19 centimeter bereiken. Oorspronkelijk komt bij ons een kleinere soort voor van dit tweekleppige weekdier. Deze soort heet de Ensis ensis.

In restaurant de Kop van de Haven is een “visweetjes wand”. Een van de visweetjes gaat over de scheermessen.

Krijg je zin om te genieten van scheermessen met een goed glas wijn in de zilte zeelucht? De Kop van de Haven serveert ze jou. Kijk hier voor de menukaart voor nog meer schaal- en schelpdieren.

Vind je dit een leuke blogpost? Delen mag, graag zelfs!

Share

Popular Posts