[gtranslate]
[gtranslate]

Hoe de mosselen zorgen voor 9 maanden eetplezier

Je houdt van ze of niet, gezellig eten is het in elk geval met een pannetje mosselen. Ze zijn er maar tijdelijk. Waarom eigenlijk? Waarom een periode van ongeveer 9 maanden? Hoe komen we aan die mosselen? Zijn ze gezond? Tijd voor een blog over de mosselen.

De eetbare mossel

Mytilus Edulis, ook wel de ‘gewone’ mossel, is een in de zee levend tweekleppig weekdiertje. De soort noemen we ook wel ‘eetbare’ mossel.

Waar komen de mosselen vandaan?

De mossel is een van de meest voorkomende diersoorten aan de Nederlandse en Belgische kust. In Nederland komen kweekmossels vooral voor in twee gebieden: de Oosterschelde en de Waddenzee. Waarbij op dit moment de Waddenzee de grootste producent is van kweekmossels, ook wel mosselzaad genoemd. Niet alleen in de Oosterschelde of de Waddenzee komen mossels voor. We vinden ze ook aan de Hondsbossche Zeewering, de pieren van (jawel!) IJmuiden en Hoek van Holland. Waar ze ook vandaan komen, ze worden in alle gevallen ‘Zeeuwse Mosselen’ genoemd. Dit omdat alle Nederlandse mossels voor consumptie in de Oosterschelde verwaterd worden. Van oorsprong komt de mossel uit de Grote Oceaan.

Miljoenen kilo mossels

Mossels zijn het belangrijkste consumptieproduct uit de Nederlandse schelpdierenkweek. Met een eigen mosselveiling en -verwerking van maar liefst 90 MILJOEN kilo mosselen per jaar! Waarvan zelfs 50 miljoen uit de Nederlandse wateren komt. België en Frankrijk nemen de meeste mosselen af. De consumptie in eigen land is ‘slechts’ 10 miljoen kilo.

Het mosselseizoen

Meestal begint het seizoen van de Zeeuwse mosselen begin juli met de nieuwe oogst. De precieze startdatum van het mosselseizoen is afhankelijk van de kwaliteit en het aanbod van de mosselen. Dit heeft te maken met het weer in het voorjaar. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april tot mei. Het seizoen loopt door tot de maand april van het jaar daarop. Dus van ongeveer juli tot april is het mosselseizoen van de bodemcultuurmosselen. Dus dat is 9 maanden lang eetplezier hebben!

Bij de hangcultuurmosselen gaat het herstellen van de voortplanting sneller waardoor ze vaak in juni al ‘rijp’ genoeg zijn voor consumptie.

Van zaad tot mossel

Mosselen groeien in een tijd van twee jaar van zaad via halfwasmossel uit tot een consumptiemossel. Tussendoor worden de mosselen af en toe verzaaid om ze zo voldoende ruimte te geven om te groeien. Ook worden de zeesterren (de aartsvijanden van de mossel) regelmatig van de percelen verwijderd. 

Mosselen zijn gezond, yes!

Voor de echte mosselliefhebbers is er heel goed nieuws. Niet alleen dat het mosselseizoen 9 maanden beslaat, maar ook dat ze heel gezond zijn voor je. Mosselen bevatten namelijk veel eiwitten en weinig vet (goed voor de sporters onder ons). Daarnaast zijn de mosselen rijk aan mineralen, fosfor, kalk en natuurlijk vitaminen. Het vet van de mosselen behoort tot de categorie van onverzadigde vetzuren. Zodat het eten van mosselen niet leidt tot een verhoogd cholesterolgehalte. Verder bevatten mosselen een hoog jodiumgehalte, koper, seleen en ijzers. Mosselen dragen daarom bij aan een gezonde voeding.

Zeeuwse mosselpannetjes

Na al deze positieve, gezonde uitspraken over mosselen wil jij natuurlijk gelijk een pannetje mosselen! Dat snappen wij. En daarom hebben wij in ons restaurant Kop van de Haven in IJmuiden heerlijke Zeeuwse mosselpannetjes. Keuze uit: lekkere klassieke mosselen, Si bellissimo mosselen a la Italiaanse stijl of kies jij toch voor de Oosterse mossels?

Kom ze snel proeven!

Vind je dit een leuke blogpost? Deel hem dan met je vrienden en familie.

Share

Popular Posts